Rajshahiaksjonens kontonummer er: 3201.70.49401

Silkeproduksjon

En av de tingene Rajshahi er kjent for er silkeproduksjon. Det finnes flere silkefabrikker i byen og på denne siden kan du få vite litt mer om silke og silkeproduksjon.
Silkestoffet er et av de fineste og dyreste stoffene vi har. Klær av silke er ofte veldig fine og dyre. I Rajshahi produseres det mye silke, og det er mange som jobber på silkefabrikker.

Det mange kanskje ikke vet, er at silken ikke er en plante, slik som bomull, eller klippes av en sau, slik ulla gjør, men silken lages av en liten silkeorm som spinner tynne, tynne tråder med silke. Og det må veldig mange slike tynne tråder til for å få nok til en hel skjorte eller bluse.
Først må silkeormen spise seg god og mett. Da spiser den gjerne blader fra morbærtreet. Etter å ha spist og kost seg, lager silkeormen seg en kokong (et slags skall) av silketråd, og det er denne kokongen som brukes videre. Fra én liten kokong kan man få mer enn 500 meter med silketråd. Kokongen legges i kokende vann, slik at tråden skal løsne og man får vasket bort noe som kalles for silkeslimet; et slags lim som holder kokongen sammen.
Stacks Image 15
På silkefabrikken ligger larvene i skuffer og spiser seg store.
Stacks Image 21
Larven lager seg en puppe der den ligger og venter.
Når silketråden har løsnet, fester man den til en maskin som drar og drar, helt til hele tråden er løs og kan brukes videre. Flere tynne tråder settes sammen, og til slutt har man en fin og sterk silketråd som man kan bruke til å lage klær av. På fabrikken vever man trådene sammen til lange stykker med stoff. Mange ganger farger man stoffet i fine farger, andre ganger lager man flotte mønstre på stoffet. Dette er et arbeid som kan ta lang tid, og man må være veldig nøyaktig.
Å jobbe på en silkefabrikk kan være ganske slitsomt. Det er som regel veldig varmt, og maskinene som brukes bråker noe helt forferdelig. Man får fort vondt i ørene, og skal man snakke til noen må man rope. Det er ikke vanlig å bruke hørselvern eller ørepropper, så mange får problemer med hørselen. Selv om det kan være varmt og bråkete å jobbe på en silkefabrikk, er nok de fleste som arbeider der glade for at har en jobb å gå til, slik at de kan forsørge familien sin. I tillegg så er jo de ferdige produktene kjempefine, og virkelig noe å være stolt av!
Inne i fabrikken er det mye støy.
Stacks Image 36
Etter hvert blir det hesper av lang fin tråd.
Stacks Image 42
Her blir tråden vevet til silkestoff.
Stacks Image 47
Hvis det skal bli en sari for eksempel, blir stoffet pyntet med fine mønstre. Disse blir malt på for hånd.