Rajshahiaksjonens kontonummer er: 3201.70.49401

Dans, sang og kultur

Bangladesh er et land som er rikt på kultur. På denne siden har vi samlet litt av dette i form av lyd, tekst og video. Kanskje du kunne tenke deg å lære mer på egenhånd?

Musikk fra Rajshahi

Høsten 2015 hadde vi besøk av to musikere fra Rajshahi. Til vanlig jobber de i Radio og TV-orkesteret i Rajshahi. I løpet av de dagene de var her hadde de mange konserter på skoler, barnehager, eldresentre og andre arbeidsplasser.
Sharat Kumar Paul har med seg fløyter, mens Jatan Kumar Paul spiller de tradisjonelle trommene Tabla. Har du lyst til å høre hvordan det er når de spiller kan du se videoen av musikerne her.

Lyst til å lage en typisk matrett fra Bangladesh?

Denne deilige retten består av stekt kylling og en risblanding med grønnsaker, og masse deilige krydder selvfølgelig. Den er ikke så vanskelig å lage, men pass på den varme panna. Retten heter Kylling Biani. Lykke til!

Dette trenger du….

250g kylling i strimler
50 ml rapsolje
1 ts spisskuminfrø
1 ts fennikelfrø
2 stenger kanelbark
5-6 nellikspiker
5-6 grønnkardemomme

Grønnsak- og risblanding:

1 rødløk i strimler
Fersk finhakket ingefær
2 ss salt
1 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
2 ss karripulver
200g grønnsaksblanding

Slik gjør du….

Stek kyllingstrimlene sammen med de hele krydderne. OBS! Viktig at oljen er ordentlig varm!

Grønnsak- og risblanding.

Ha løken i pannen sammen med det stekte kyllingkjøttet.
Når løken er blitt myk tilsetter du resten av krydderne.
Ha så i grønnsakene, sammen med litt vann, slik at de blir kokt møre (bruk gjerne buljong hvis du vil det)
Bland i ferdig kokt ris og rør alt godt sammen.
Stacks Image 2808

Khairun lo tor

Denne sangen/dansen kalles «Khairun lo tor lomba mathar kesh" og er en veldig populær sang ute i landsbyene. Den handler om ei landsbyjente og en landsbygutt. Gutten forteller jenta hvor vakker han synes hun er med sitt lange hår, armene fulle av armbånd, øreringer og vakre sminke. «Når du danser med din slanke kropp og når du går for å hente vann blir jeg helt gal av å se på deg», sier gutten.

Megh Balika

I denne poetiske sangen og dansen blir til skyen på himmelen bedt om å stoppe en stund og lytte til den som kaller. Skyen blir kalt Megh (sky) Balika (jente) og svarer at hun ikke har tid akkurat nå, men at hun kommer tilbake som regn etter den varme sommeren. Det er Ruma Joydhor, en sykepleiestudent på første året, som danser.

Velkomstsang

Dette er en sang som ønsker nye gjester velkommen og ønsker dem alt godt. I tillegg til sang kan du høre noen tradisjonelle bengalske instrumenter: Harmonium (et lite orgelinstrument), Tabla (små trommer) og bengalske cymbaler. Det er elever på sykepleieskolen som synger.
Stacks Image 1719
I mye musikk fra Bangladesh blir det brukt Tabla-trommer
Stacks Image 1714
Harmonium er også et vanlig instrument i Bangladesh